GENCFAN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GENCFAN

gncfn hortlayabilen site............
 
AnasayfaPortalLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Sayısalcılara öneriler ....

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Görkem
Admin
Admin
Görkem


Mesaj Sayısı : 768
Yaş : 31
Nerden : Lüleburgaz
Kayıt tarihi : 01/04/08

Sayısalcılara öneriler .... Empty
MesajKonu: Sayısalcılara öneriler ....   Sayısalcılara öneriler .... EmptySalı Nis. 08 2008, 20:08

Merhabalar,
2004 ÖSS'de ODTÜ Makina Mühendisliği'ne yerleştim. 366.435 puan aldım, Sayısalda 2 matematik, 1 kimya yanlışım vardı gerisi tamdı. Sözelim kötüdür ama... Bu sene de öylesine girip sayısalı yapıp çıktım, Matematik 41 doğru 4 yanlış, Fen yine 44 doğru 1 yanlış çıktı. Ama Türkçem hep berbattır...

Vay bee ben neymişim Bunları aferin almak için yazmadım, kelin ilacı olsa başına sürer denmemesi için yazdım.

Öncelikle dersane konusuna gelelim. Dersane önemlidir, mesela dersane olmasa ben o zamanları çalışarak geçirmezdim, evde bilgisayar karşısında olurdum, dersane insanı çalışmaya itiyor. Evde çalışmasanız bile dersanede en azından ders dinleyip çalışmış oluyorsunuz. İtiraf etmeliyim ki dersane ödevlerinin çoğunu yapmadım, aynı konudan yanyana 20 soru çözmek acayip sıkardı beni. O yüzden hep deneme sınavları alıp çözdüm, hep diğer dersanelerin denemesine girdim. Sakın sonuç kötü gelcek diye korkmayın, ben de başta çok kötü puanlar aldım yenile yenile yenmeyi öğreneceksiniz. Yalnız sakın şunu karıştırmayın; konu soru çözerek öğrenilmez, öncelikle temel kuralları öğrenmek lazım. Bu temel kurallar kitaplardan okuyarak öğrenilir. Bunların üstüne bir şey koymak için ise okumak bir işe yaramaz soru çözmek gerek, bu sırayı unutmayın.

Eminim ki bu paragraf size çok yarayacaktır. İŞLEM HATALARI PARAGRAFI.
Bakın sakın ola sakın, abi ya hep işlem hatasından kaybediyorum, össde yapmiycam bunları demeyin, yaparsınız. İşlem hatası elbet olacaktır, ama buna azami dikkat gösterin. Az önceki laf çok klişe ama şunun farkına varın; nasıl soru çözmek bir beceriyse, işlem hatası yapmamak da bir beceridir, sakın işlem hatalarınızı küçümsemeyin. Demek istediğimi iyi anladınız, abi bu işlem hatasını yapmasam x. olurdum demeyin. Bunu demek abi tüm soruları yapsaydım 1. olurdum demekle aynıdır. Hızlı yapayım derken işlem hatası yaparsınız, yavaş yaparsanız da yetişmez, bu yüzden bir sürü sınava girip hızınızı optimize edin.

Sözel bölümü... Sayısal için Tarih Çoğrafya Felsefe çok angarya gelir. Halbuki bilmediğiniz bir şey var, sayısalcılar matematikçidir, matematik ise mantıktır. Tarihte, Coğrafyada, Felsefede gelen soru ezber değil mantık sorusudur, bilgi kısmını zaten lazımsa paragrafta verirler. Ben dersanede tarih derslerine girmedim (evet itiraf ediyorum, ama pişman değilim) çünkü kafamın bilgilerle karışmasını istemedim bu benim yorum gücümü sınırlardı ve sonucunda össde tarihi full yaptım. Gene büyük bir hata olarak ya abi sözeli yapsam x. olurdum demeyin, yapsaydınız!!! Siz dönüp sayısalı kontrolü ve boş soruları doldurmayı tercih ettiniz ve sonunuz kötü oldu. 1 tane matematik sorusuna 10 dk vereceğinize 10 dk da 20 tane sosyal sorusu çözersiniz, bunların çoğu doğru olur ve aldığınız puan o matematik sorusunu amorti eder, bayağı geçer de.

Matematik sorusu çözerken: Soruya bakın çözmeye çalışın, çözemesseniz geçin. Klasik mi oldu? Nedenini açıklayayım, bu sınavda her sorunun kısa bir çözüm yolu vardır, kimisinin de hem kısa hem uzun vardır, biz o soruya bakınca hep bir açıdan şartlanarak bakıyoruz, özellikle geometride belki upuzun bi çözüm yolu buluruz ama çözmeyin o soruya bir soru işareti koyun ve devam edin, o soruya tekrar dönünce farklı bir şekilde bakma şansımız doğuyor çünkü araya başka sorular girip bizi sınava daha ısındırmış oluyor.

Fiziğe geldik... Fizik kolay bir derstir. Ben bile 2 össde de full çıkardım Siz dersanede bir zor ışık soruları çözersiniz ki ohooooo, şu renk artı şu renk şu diye ezberlersiniz ama size öyle bir kolay soru gelir ki afallarsınız, üstelik hangi renklerin birleşiminin hangisi olduğu da verilmiştir. Ama soruyu küçümsemeyin aynı ciddiyette çözün ışıkları karlerde uzatırken kaydırmayın. Diğer sorular da benzerdir çözdüklerinizle ya aynı ya kolay gelir, mesela bir makarayı çekerken bir cismi suya atarken gözünüzün önüne getirin. İşi gücü enerjiyi, birimlerini karıştırmayın, bunların ne olduklarını iyi öğrenin, kuvvet le enerji birbirine karıştırılabilir, terimlere iyi hakim olun.

Kimya... Kimya en kolay öss bölümüdür, benim girdiğim ilk sınavda gariplik yapıp ezber bir soru sordular, arada böyle şeyler gelebilir fakat mantıkla ve hafif aşinalıkla yapabilirsiniz. Zaten ösym sizden bunu istiyor, temel kimya kanunlarını bilirseniz her soruyu kolayca yaparsanız. X2+Y2--->XY diye denklem verilir, siz ona göre yaparsınız ama yanlış çıkar, XY nin başına 2 yazıp denkleştirmeyi unutmayın mesela. Bir de en önemlisi, terimlere hakim olun, saf ile elementi aynı kefeye koymayın mesela, her element saftır ama her saf madde element değildir. Her konuyu kendi başlığında inceleyin.

biyoloji... nefret mi ediyorsunuz? en sevdiğim dersti benim. Şu dersler arasında en az ezber olan derstir bu. Küfür etmeyin, samimiyim. Bakın matematikte, geometride, fizikte, kimyada hocaya gerek yoktur ama ösymnin ne istediğini bilen bir dersane hocasına sahipseniz öss sizin için çocuk oyuncağı. Ben de çooook korkuyordum, Lise3 başlamadan o coşkulu halimle bile heralde 3-4 yanlışım çıkardı diyordum biyolojiden ama össde full çektim. Ben de amma endimi övüyorum yav Eğer hocanız size biyolojiyi ezberletmeye başlamışsa işiniz zor, temel bilgiler öğrenilir. Siz adınızı ezberlemiyorsunuz, öğreniyorsunuz. Her konuda öğrenmeniz gereken bir kaç temel bilgi vardır, bu fizikte kimyada da vardır hatta onlarda daha çoktur. Deneme sınavlarından soru çözerek öğrenmeye çalışacaksınız. Bu konu hakkında tam bir çözüm sunamıyorum, Mümkün olduğunca özet bilgileri, temel bilgileri öğrenin, soru ezberlemeyin, sorudan öğrenmeye çalışın.

Türkçe konusunda diyecek bir şeyim yok kelin ilacı olsa başına sürer, yapamıyorum.

Geldik sona....
Sınavdan kaçmanız, deneme sınavlarına başım, karnım ağrıyor diye girmemeniz sizin alehinize, en sonda size patlar. Evde anne babaya hoş gözükcem diye çalışmayın, fazla çalışıp gerekiz sorular çözmeyin. Unutmayın hiç çalışmadan iyi puan alıp kazanırsanız çok çalışmış olursunuz, çok çalışıp ona rağmen iyi bir puan alamazsanız yeterli çalışmadı olursunuz. Haticeye değil neticeye bakılır. Siz kendinize bakın işinizi yapın. Deneme sınavlarını alıp bolca çözün. Güvender Maltepe gibi yayınların 15li setleri var onları alın. Yahu bunlar dinci felan demeyin, ben de sevmiyorum ama adamlar bu işi biliyorlar. Bu VCD setleri felan fiyat/performansa bakınca gereksiz, masraf yapmaya gerek yok, o parayı verene kadar biraz daha deneme sınavı alın çözün. Sevgi, aşk güzeldir ama bu dönemde abartmamak lazım, ne de olsa o eski fakir delikanlı zengin kız tarzı şeyler filmlerde kalmıştır, size önce başarı lazım

Bu yazıyı okuyup hemen gaza gelmeyin, tamam lan bu sefer hallettim demeyin. Unutmayın bunu muhtemelen çok kez dediniz ama yine diyecek durumdasınız. Sakince kendinizi bilerek, sınavı başarmek için değil bu konuları mantıklı olarak öğrenmek için çabalayın ve sınavı kazanmayı değil konuyu öğrenmeyi isteyin.

Sınav günü hakkında da bir şeyler diyeceğim. Özellikle iyi öğrenciler sınav önlerine konunca bazen bir boşluğa gelirler, lan ben o kadar denemede dersanede 1. oldum onlar da büyük başarı, bu olmasa da olur tarzı bir düşünceye kapılırlar, ya da yahu 3 saat geçse de bitsek derler. Oysa ondan önce yaptıklarınızın o an gelecek sınav üstünde not ortalaması dışında hiç bir etkisi yoktur, çok çalışanın da az çalışanın da önüne aynı boş bir cevap lağıdı gelir, sadece sizin o sınavda yaptıklarınız önemlidir, tüm konsantrasyonunuzu o sınava verin.


Bakın bunu özellikle sona yazıyorum dikkat edin size çok net kazandıracak. Deneme sınavında ikilemde kaldığınız soruları işaretleyin. Genelde insanlar yanlışlarını kontrol eder doğrularını kontrol etmez. Halbuki ikilemde kaldığınız, attığınız ya da öngörüp işaretlediğiniz doğru cevaplar bir daha önünüze geldiğinde aynı doğru cevabı veremeyebilirsiniz, o yüzden onları da aynı itinayla araştırın öğrenmeye çalışın.


Saygılar,
Refet Ali YALÇIN
__________________
Seninle ağladık senle güldük biz
Sevdamız uğruna canlar verdik biz
Siyahın zindan olsun beyaz aydınlık
Herkese nasip olmaz Beşiktaşlılık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sayısalcılara öneriler ....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GENCFAN :: Dersaneler-
Buraya geçin: